Uncategorized

Behoort jou auto tot de top 10 gestolen merken?

In het jaar 2014 werden er 10.712 aangiften gedaan van gestolen auto’s. Ten opzichte van 2000 is het aantal aangiften voor autodiefstal flink gedaald: destijds werden er namelijk meer dan 25.187 aangiften gedaan. Ondanks dat het aantal aangiften beginnen te dalen, is het nog steeds iets om rekening mee te houden. In deze tekst geven we meer informatie over autodiefstallen in het algemeen en welke automerken tot de top 10 van meest gestolen automerken behoren.

De kans is groot dat de daling van het aantal autodiefstallen te danken is aan de verbeterde beveiligingssystemen en voertuigsystemen. De ontwikkelaars van auto’s hebben de laatste jaren veel geld en energie gestoken in het verbeteren van beveiligingssystemen. Naast dat dit goed gelukt is, ziet het ernaar uit dat deze systemen in de toekomst alleen nog maar zullen verbeteren. Ook de voertuigsystemen zijn flink verbeterd, waardoor na gemiddeld één á twee uur (na de eerste melding) de gestolen auto in alle systemen bekend is en de opsporing kan beginnen. Er zitten georganiseerde criminele organisaties achter deze diefstallen die waarschijnlijk in heel Europa actief zijn.

Deze georganiseerde bendes weten als geen ander hoe ze deze auto’s moeten ontvreemden. Met name de auto’s van 2 tot 5 jaar schijnen lastig terug te vinden zijn – waarom dat is niet helemaal duidelijk. Er kunnen verschillende motieven achter een autodiefstal zitten. In de meeste gevallen wordt een auto naar het buitenland gebracht waar het verkocht wordt. In andere gevallen worden auto’s gestolen om ze vervolgens als vluchtauto te gebruiken. Dit geldt met name bij inbrekers of overvallers.

Voordat je een auto aanschaft kan het handig zijn om te kijken welke automerken populair zijn om gestolen te worden. Uit onderzoek van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit blijken de volgende automerken populair te zijn. Bij deze de top 10 van meest gestolen automerken: Volkswagen, BMW, Audi, Mercedes, Opel, Peugeot, Seat, Renault, Toyota en Ford. Bij deze cijfers is geen rekening gehouden het aantal exemplaren dat er per automerk in Nederland rond rijd. Zo weten we bijvoorbeeld dat Volkswagen in Nederland een populair automerk is, wat wellicht verklaart dat Volkswagen op de eerste plek staat.

About the author

admin

Leave a Comment